VOOROP© nieuws

28 sep 2018

Verbod op appen in het verkeer

Vanaf juli volgend jaar mogen zowel automobilisten als fietsers geen smartphone meer gebruiken in het verkeer. Een algeheel verbod op het gebruik van mobiele informatiedragers (smartphone, laptop of geluidsdragers) in het verkeer. Dat wil minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur en Waterstaat, VVD) vanaf volgend jaar juli invoeren. Dinsdag heeft zij een wetswijziging naar de Tweede Kamer gestuurd. Wat betekent dat voor de appende fietser of de automobilist die op zijn mobieltje zijn navigatie even wil raadplegen?

 1. Wat gaat er veranderen?

  Voor al het gemotoriseerd verkeer is het sinds 2002 al verboden om achter het stuur te bellen of te appen. Bellende fietsers werden niet als een gevaar beschouwd. Het verbod is nu uitgebreid met alle elektronische apparaten, dus ook de laptop, de mobiele navigator of geluidsdragers als de iPod. Fietsers vallen nu ook onder dat verbod omdat volgens de minister „de verleiding van het bellen of van het lezen en schrijven van berichten onderweg” te groot is geworden.

 2. Waarom nu die wetswijziging?

  Sinds 2002 is er veel meer bekend over de risico’s. Uit recent Amerikaans onderzoek bleek dat het bellen via een handheld telefoon de kans op een ongeval verdubbelt. Uit Europees onderzoek bleek dat Europese automobilisten 10 procent van hun reistijd besteden aan bellen of appen. De Tweede Kamer dringt dan ook al langer aan op aanscherping van het verbod.

 3. Wat mag er nu wel en niet?

  Wie in het verkeer een mobiel elektronisch apparaat in zijn handen heeft, is in overtreding. De mobiele navigator in de auto of de fiets mag, zolang het maar geen afleiding vormt.

 4. Is het verbod handhaafbaar?

  Een fietser die bellend of append gesignaleerd wordt, is zichtbaar en dus makkelijk te traceren en aan te houden. Voor automobilisten volstaat de waarneming dat hij bellend achter het stuur zit en hoeft de agent alleen nog maar zijn kenteken te registreren.

 5. Is er draagvlak voor?

  Volgens de Fietsersbond, de ANWB en andere belangengroepen in het wegverkeer wel degelijk. Minister Van Nieuwenhuizen zei het zo „vroeger dacht je bij slingerende auto’s aan dronken bestuurders. Nu weet je dat iemand bezig is met zijn mobieltje. We denken dat we kunnen multitasken, maar we kunnen het niet.”

 

Bron: NRC

 

13 aug 2018

Een warme zomer… en toch een koele auto!

De temperaturen deze zomer zijn erg hoog. Het is belangrijk om de auto zo koel mogelijk te houden. Niet alleen fijn voor jezelf, het is ook beter voor de auto! Ga je binnenkort met de auto op vakantie in Europa? Lees hier hoe je een auto zonder airco koel houdt en wat je moet doen als de motor oververhit raakt…

Auto zonder airco

Ook tijdens de zomer is het hebben van een koele auto zonder airco mogelijk. Probeer deze tips eens voor het koelen van je auto zonder airco:

Tip 1: De ideale parkeerplek

Hou de warmte uit de auto door de auto in de schaduw te parkeren. Een zonwerende folie voor de voorruit houdt de warmte ook buiten.

Tip 2: Witte handdoek

Heb je een zwart dashboard? Dit absorbeert veel warmte, leg hier eens een witte handdoek overheen!

Tip 3: Frisse lucht

De frisse lucht waait het beste door de auto als je de ramen schuin tegenover elkaar volledig open zet.

Auto met airco

Als je auto wel airco heeft, moet je ook rekening houden met de warmte. Door de zomertemperaturen is de motor al erg warm, waardoor de airco een extra belasting is. Als je de airco niet constant op de maximale stand aan hebt, voorkom je een oververhitte motor.

Is de motor toch oververhit geraakt? Dan kun je het beste de airco uitzetten en de verwarming aanzetten. Op deze manier kan de auto zijn warmte kwijt. Door de ramen open te zetten blijft de warmte niet in de auto hangen.

17 mrt 2017

Zonnige rijtips

De laatste dagen heeft het voorjaarszonnetje zich al weer een aantal keer laten zien. Hoewel dit zonnetje de meeste van ons een flinke dosis energie en happiness bezorgt, zorgt het in de auto nog wel eens voor wat frustratie. Tijd voor een aantal ‘zonnige’ tips!

4 jan 2017

Ook verzekerd zonder winterbanden?

Het wintersportseizoen is weer begonnen. Veel Nederlanders vertrekken komende maanden met de auto richting de Alpenlanden. In Nederland zijn winterbanden in de winter niet verplicht. Maar in onze buurlanden gelden andere regels en wetten. Het is belangrijk om je hierin te verdiepen, voordat je vertrekt. Want het niet hebben van winterbanden kan gevolgen hebben als je betrokken raakt bij een ongeluk. Je hebt niet alleen kans op een boete, ook kan het zijn dat je niet alle schade vergoed krijgt.

Benieuwd naar buitenlandse wetten en regels? Klik hier om dit hele artikel te lezen.

13 dec 2016

Wintertips

Brr… De koude wintermaanden zijn weer aangebroken! Tijd voor wat tips om jou en je auto voor te bereiden op winterse omstandigheden.

Is jouw auto al klaar voor de winter? Doorloop de checklist!

Winterbanden beneden 7°C

Door de specifieke rubbersamenstelling en het aangepast profiel bieden winterbanden meer grip in winterse en natte omstandigheden.
– Gebruik winterbanden bij temperaturen beneden de 7°C;
– Je kunt winterbanden herkennen aan het symbool en M(ud) + S(now);
– Bij winterse omstandigheden kunnen winterbanden de remweg verkorten met 24 meter;
– Ga je naar het buitenland? Check de geldende voorschriften voor winterbanden (en sneeuwkettingen).

Let op: Ook mét winterbanden moet je jouw rijstijl aanpassen aan de winter. Houd voldoende afstand en minder je snelheid.

Goed zicht

Regen, beslagen ruiten, sneeuw, ijs, bladeren, laagstaande zon…. Dit alles kan je zicht flink verminderen. Maak voor vertrek je ruiten goed schoon. Zorg er ook voor dat je een zonnebril binnen handbereik hebt. Ook in de winter kun je met een laagstaande zon een zonnebril hard nodig hebben.

Tip: Vul je ruitensproeiervloeistof bij met een antivriesvariant. Zo voorkom je dat de vloeistof bevriest.

Spaar je accu

In de winter zorgt de accu voor de meeste problemen. Bij koude temperaturen gaat de zelfontlading van de accu sneller. De dynamo heeft lange ritten nodig om de accu weer voldoende op te laden. Pak iets vaker de fiets en vermijd het rijden van korte stukjes. Hiermee spaar je niet alleen je accu maar dit beetje extra lichaamsbeweging zorgt er ook voor dat je lichaam weer goed doorbloed en warm wordt.

Stel een winterpakket samen

– Denk bijvoorbeeld aan een ijskrabber om je ruiten ijsvrij te maken. Heb je geen zin om te krabben? Kies dan voor een ruit ontdooiende spray of een ijsdeken die je op de voorruit legt voor het gaat vriezen.
– Bij koud en nat weer wordt er vocht verzameld in je auto. Als deze warme en vochtige lucht in contact komt met het koude oppervlakte van je ruiten, beslaan deze. Dit kan je zicht flink verminderen of zelfs geheel wegnemen. Ga niet rijden voor je ruiten schoon zijn en je vrij zicht hebt. Geef je auto de tijd om de ruiten vrij te maken. Ben je hier te ongeduldig voor? Je kunt speciale doekjes kopen waarmee je de beslagen ruiten direct kunt schoonvegen.
– In de wintermaanden is er meer kans op autopech. Zorg ervoor dat je het jezelf zo aangenaam mogelijk maakt voor het geval jij pech krijgt deze winter. Zorg bijvoorbeeld voor warme dekens.

Voorkom bevriezing

Een laagje ijs op je ruiten kun je gemakkelijk verhelpen met een ijskrabber of voorkomen met een ijsdeken. Maar wat als je deuren niet meer open gaan? Je de sleutel niet meer kunt omdraaien? Of je handrem vastgevroren is?
– Maak het rubber tussen je autodeuren goed schoon en smeer ze in. Zo voorkom je dat de deuren van je auto vastvriezen.
– Een slotontdooier kan je helpen de sloten van je auto te ontdooien, bewaar deze wel buiten de auto.
– De handrem van je auto kan ook vastvriezen. Gebruik de handrem in de winter daarom liever niet. Zet je auto in de parkeerstand of de eerste versnelling.

13 jun 2016

Secretaresse Hanna (22) tuft elke maand korting bijeen

Utrecht – Vier jaar lang heeft ze inmiddels haar rijbewijs en rijdt zo’n 17.500 kilometer per jaar. Schadevrij! Het laatste jaar tuft Hanna de Bruin (22) rond met een zogenoemde ’Chipin-stekker’ waarmee haar rijgedrag wordt geregistreerd.Ze vindt zichzelf een „nette doorrijder.” Een automobiliste die veilig en goed rijdt. Toen De Bruin ontdekte dat er een verzekeraar was die korting gaf op veilig rijgedrag meldde ze zich dan ook aan. „Wat had ik te verliezen? Ik weet van mezelf dat ik prima rijd en omdat ik als jonge bestuurder in een dure verzekeringsgroep val, kon ik op deze manier extra korting bij elkaar sparen. En dat lukt me nog iedere maand.”Een jaar geleden hoorde De Bruin via risk.nl/ van de autoverzekering VOOROP die automobilisten beloont voor veilig en rustig rijgedrag. „Je rijstijl wordt dan geregistreerd en gemeten via een Chipin, een stekker die je onder je dashboard plaatst. Het apparaatje staat in verbinding met gps en via een app op de smartphone of computer kun je na iedere rit je rijgedrag bekijken. Je hebt er verder geen omkijken naar.”

De secretaresse rijdt dagelijks van haar woonplaats Leerdam naar Nieuwegein en weer terug. „Zo’n 50 kilometer, en inmiddels ben ik me niet meer bewust van de Chipin. Ik merk er alleen iets van in de maximale korting die ik krijg op mijn polis. Ik scoor altijd er hoog. Dat gaat echt om tientallen euro’s.”

Verzekerden mogen een keer de mist ingaan. „Natuurlijk rem ik ook wel eens hard voor een rood verkeerslicht of bij een onverwachte situatie. Maar het gaat om gemiddelden, dus je kunt je dat af en toe permitteren om toch te profiteren van het voordeel.”

„Je wordt er niet alleen zelf financieel beter van, maar helpt ook mee het een beetje veiliger te maken op de weg. Daar is iedereen bij gebaat, want hoe minder slachtoffers in het verkeer hoe beter.”

-bron: telegraaf.nl –

7 jun 2016

RTL Nieuws – Je auto verzekeren wordt steeds duurder!

Uit onderzoek van Independer is gebleken dat de premies de afgelopen maanden flink zijn gestegen. Zo zijn de WA-premies de afgelopen 5 maanden zelfs met 20% gestegen. De verwachting is dat deze stijgende lijn de komende jaren aanhoudt. Autoverzekeraars moeten veel meer uitkeren dan dat er aan premie binnen komt. Eén van de redenen is alle nieuwe techniek in onze auto’s. Wanneer deze elektronica kapot gaat, is het erg duur om te repareren. Deze hoge schadelast moet nu worden terugverdiend. Het verhogen van de premie is één oplossing… innoveren de andere.

VOOROP innoveert. Door middel van een Chipin kan het rijgedrag van de bestuurder worden gemeten. Zo wordt de bestuurder bewust gemaakt van zijn of haar rijgedrag wat doorwerkt in een betere schadelast. En natuurlijk moet dit veilige rijgedrag beloond worden. En dat doet VOOROP, met een flinke korting op de premie. Wel zo fair…

6 juni 2016 (19:30 uur) opende RTL Nieuws met dit item.

RTL Nieuws – Je auto verzekeren wordt steeds duurder!

8 mrt 2016

Telematics: een snelle beloning voor goed gedrag

Consultant Wouter Joosse houdt voor FRISS de laatste (technologische) ontwikkelingen en innovaties bij. Zes maanden lang heeft hij telematics getest in zijn eigen auto. Hij is geïntrigeerd door het groeiende aantal mogelijkheden en door de potentiële waarde die het oplevert voor zowel de verzekerde als de verzekeraar.

11 jan 2016

Wat voor chauffeur ben jij?

Groen, oranje of rood?

Lees hier de ervaringen van anderen!

11 jan 2016

VOOROP App

Mijn Digitale Dashboard

Ben je benieuwd naar jouw rijscore? Je kunt je score inzien via jouw Digitale Dashboard. Lees hier de ervaringen van Independer.

20 okt 2015

Chipin installeren

Zo installeer je de chipin

Wil je weten hoe je de chipin moet installeren? Bekijk dan het filmpje van Independer. Zij leggen op een duidelijke manier uit hoe je de chip moet plaatsen. Klik op de link hiernaast voor het filmpje.

22 jul 2015

RTL Nieuws over VOOROP©

Hoe veiliger je rijdt hoe meer korting je krijgt

Minder premie betalen als je veiliger rijdt. Dat kan als je je rijgedrag laat monitoren door de verzekeringsmaatschappij, met een chip in de auto. Er is nu één verzekeraar die dit aanbiedt.

Bekijk de bijbehorende video boven dit bericht of via deze link.

22 jul 2015

De Telegraaf over VOOROP©

Rustig rijden kan tijd kosten, maar kan voortaan ook geld schelen. Verzekeraar RISK heeft een nieuwe autoverzekering waarbij de verzekerde extra korting krijgt op basis van zijn rijstijl. Hoe veiliger de automobilist rijdt, hoe meer korting hij krijgt op zijn premie.

Wie de zogeheten Voorop-polis afsluit, krijgt een chip mee voor in de auto. Deze houdt alle noodzakelijke informatie bij over de rijstijl van de bestuurder. Zo meet hij de snelheid, acceleratie en remsnelheid.

De gegevens worden opgeslagen in rapportages met plus- en minpunten. Aan de hand hiervan bepaalt de verzekeraar of en hoeveel korting de verzekerde krijgt.

Volgens RISK is het doel van de polis om automobilisten attent te maken op hun rijgedrag en om de verkeersveiligheid te vergroten. Het initiatief wordt in samenwerking met Nationale Nederlanden uitgerold.

22 jul 2015

Emerce over VOOROP©

Innovatief concept waarmee bewust en veilig rijgedrag de premie van de autoverzekering gaat bepalen

VOOROP© is een nieuwe autoverzekering die het rijgedrag van de bestuurder registreert. Automobilisten die bewust en veilig rijden verdienen daarmee aan het eind van het jaar een extra korting op hun verzekeringspremie.

Pay How You Drive, zoals de verzekeringstechniek ook wordt genoemd is vorig jaar in Nederland reeds in pilot vorm geïntroduceerd. Direct won deze start-up, onder de naam Fairzekering, meerdere innovatie prijzen. VOOROP© is het doorontwikkelde concept en is vanaf nu eenvoudig bereikbaar voor het grote publiek door een samenwerking met Nationale-Nederlanden en verzekeringsvergelijkingssite Independer.

Hoe het werkt

Bij het afsluiten van een autoverzekering bij VOOROP© ontvangen automobilisten een zogenoemde ‘Chipin-stekker’. Dit is een stekker die de automobilist eenvoudig zelf in zijn auto plaatst, vervolgens haalt de stekker informatie op over het rijgedrag van de automobilist. Door middel van telematica worden deze gegevens vertaald in eenvoudige leesbare online rapportages. De rapportages maken inzichtelijk, met behoud van privacy, hoe hard je rijdt, remt en optrekt gekoppeld aan tijdstip en locatie. Op basis van het gemeten rijgedrag scoort men plus- of minpunten. Aan het eind van het jaar resulteren de plussen of minnen in een correctie op de kortingsladder.

VOOROP© is een persoonlijke verzekering waarbij de privacy van de bestuurder gewaarborgd is. Buiten de bestuurder heeft niemand inzage in de persoonlijke data. Daarnaast heeft de bestuurder altijd de gelegenheid om zijn rijgegevens te wissen, waarna de data wordt ontkoppeld van de gegevens van de auto.

Doel

Uit vooronderzoek blijkt dat automobilisten zich bewuster zijn van hun rijgedrag en zich beter aan de verkeersregels houden als hun rijgedrag wordt gevolgd. Het gevolg is meer verkeersveiligheid en een daling van de schadelast. Pay How You Drive stimuleert op een klantvriendelijke manier bewust en veilig rijgedrag. Daarnaast ontvangen rijders tips voor het besparen van brandstof en voor het onderhoud van de auto, bijvoorbeeld als de accu bijna leeg is.

VOOROP©

VOOROP© is een nieuw initiatief van RISK Verzekeringen in samenwerking met Nationale-Nederlanden. Hiermee willen beide partijen met deze nieuwe autoverzekering een trend zetten. Met VOOROP© wordt het concept van Pay How You Drive breed uitgerold in Nederland. Peter Schokker van RISK Verzekeringen zegt hierover: “Eigenlijk wordt autorijden op deze manier veel eerlijker, persoonlijker en voor goede rijders goedkoper en leuker”.

22 jul 2015

Het Financieele Dagblad over VOOROP©

Autopolis met chip naar de markt

Een autoverzekering die korting geeft aan voorzichtige rijders wordt na een proefperiode breed in de markt gezet. Het nieuwe product, dat vorig jaar de Generali AM Innovatieprijs won, is voortaan te boeken via Independer.

Bij de verzekering moet de klant een chip in zijn auto plaatsen die registreert hoe hard hij rijdt, hoe snel hij accelereert en dergelijke. Die gegevens zijn nodig om te bepalen hoeveel korting hij krijgt.

Het nieuwe verzekeringsproduct bestaat al onder de naam Fairzekering, maar de gevolmachtigde, Risk Verzekeringen uit Nieuwegein, is er nooit actief mee naar de markt gegaan. Nu ligt er een ‘doorontwikkeld concept’, zoals Risk zelf zegt, dat geschikt is voor een brede doelgroep.

Peter Schokker van Risk denkt duizenden polissen te kunnen verkopen, vooral dankzij de samenwerking met Independer. Tijdens de aanloopfase trok Fairzekering een paar honderd klanten. Die konden de speciale polis alleen boeken bij de website van het bedrijf.

De proef is betaald door Risk, de leverancier van de chip Chipin, Independer en Nationale-Nederlanden. Deze verzekeraar draagt het risico van de polissen.

Traditioneel

De autopolis met chip wordt in de sector gezien als voorbeeld van technologische innovatie binnen een traditionele categorie. Verzekeraars hebben dat nodig omdat de gewone polissen onder zware prijsdruk staan. Levenpolissen worden veel minder verkocht dan vroeger, terwijl de prijsconcurrentie op schadepolissen zo hoog is dat toezichthouder DNB zich zorgen maakt over verzekeraars die verliesgevende autopolissen verkopen.

Volgens Schokker is de privacy gewaarborgd. Zijn bedrijf krijgt alleen te zien welke veiligheidsscore de klant krijgt van het systeem. Risk krijgt geen inzage in de werkelijke snelheden en locaties van de auto. De klant kan wel dagelijks zien hoe zijn rijstijl is in verhouding tot die van anderen. ‘Met de constante terugkoppeling kan de automobilist zichzelf opvoeden’, zegt Schokker.

Wegpiraten

Veilig rijgedrag leidt tot een korting op de basispremie, maar onveilige rijders krijgen niet achteraf een rekening gepresenteerd. Schokker gaat wel met notoire wegpiraten ‘in gesprek of deze verzekering wel goed bij hem past’. Hij kan hen echter niet dwingen te vertrekken.

22 jul 2015

VVP online over VOOROP©

VOOROP polis beloont veilig rijgedrag

In samenwerking met Nationale-Nederlanden heeft RISK Verzekeringen de VOOROP verzekering gelanceerd. De nieuwe autoverzekering is ontwikkeld op basis van de techniek van ‘Pay How You Drive’. Automobilisten met een bewust en veilig rijgedrag worden beloond met een lagere verzekeringspremie.

Pay How You Drive is vorig jaar in pilotvorm geïntroduceerd door Fairzekering, dat meteen verschillende innovatieprijzen in de wacht sleepte (waaronder de Financial Marketing Award 2014). VOOROP is het doorontwikkelde concept. Dankzij de samenwerking met NN en vergelijkingssite Independer is de polis bereikbaar voor een groot publiek.

Werkwijze

Bij het afsluiten van een autoverzekering bij VOOROP ontvangen de automobilist een zogenoemde ‘Chipin-stekker’ die hij zelf in zijn auto kan plaatsen. De stekker haalt informatie op over het rijgedrag van de automobilist (op basis van telematica). De rapportages die hieruit rollen maken inzichtelijk hoe hard je rijdt, remt en optrekt, gekoppeld aan tijdstip en locatie. Op basis van het gemeten rijgedrag scoort de automobilist plus- of minpunten. De som van de gescoorde plussen en/of minnen leidt aan het eind van het jaar tot een (eventuele) correctie op de kortingsladder. Het betreft een persoonlijke verzekering waarbij de privacy van de bestuurder gewaarborgd is. Buiten de bestuurder heeft niemand inzage in de data. Daarnaast heeft de bestuurder altijd de gelegenheid om zijn rijgegevens te wissen, waarna de data worden ontkoppeld van de gegevens van de auto.

Goedkoper en leuker

Uit onderzoek blijkt dat automobilisten zich bewuster zijn van hun rijgedrag en zich beter aan de verkeersregels houden als hun rijgedrag wordt gevolgd. Het gevolg is een toename van de verkeersveiligheid en een daling van de schadelast. Pay How You Drive stimuleert bewust en veilig rijgedrag. Daarnaast ontvangen rijders tips voor het besparen van brandstof en voor het onderhoud van de auto, bijvoorbeeld als de accu bijna leeg is.

Peter Schokker, directeur RISK Verzekeringen, verwacht dat Pay How You Drive een trend wordt. “Eigenlijk wordt autorijden op deze manier veel eerlijker, persoonlijker en voor goede rijders goedkoper en leuker”, aldus Schokker.

22 jul 2015

VARA Kassa over VOOROP©

Veiliger rijden voor verzekeringskorting

Rustig rijden kan tijd kosten, maar kan voortaan ook geld schelen. Verzekeraar RISK heeft een nieuwe autoverzekering waarbij de verzekerde extra korting krijgt op basis van zijn rijstijl. Hoe veiliger de automobilist rijdt, hoe meer korting hij krijgt op zijn premie.

Chip in auto

Wie de zogeheten Voorop-polis afsluit, krijgt een chip mee voor in de auto. Deze houdt alle noodzakelijke informatie bij over de rijstijl van de bestuurder. Zo meet hij de snelheid, acceleratie, G-krachten en remsnelheid tijdens het rijden.

Plus- en minpunten

De gegevens worden opgeslagen in een datacenter en inzichtelijk gemaakt middels rapportages met plus- en minpunten. Aan de hand hiervan bepaalt de verzekeraar of en hoeveel korting de verzekerde krijgt. Wie denkt 50 procent korting te kunnen krijgen door voorzichtig te rijden, komt bedrogen uit. ,,De extra korting bedraagt maximaal 5 procent”, vertelt Peter Schokker van RISK.

‘Trends wegen mee’

Een keer hard remmen kost volgens Schokker niet meteen de kans op een korting. ,,We verzamelen een hele reeks aan data. Als we een trend zien, bijvoorbeeld bij notoire bumperklevers, wordt dit meegewogen.”

‘Veiligheid vergroten’

Het initiatief dat in samenwerking met Nationale Nederlanden wordt uitgerold is volgens de verzekeraar niet duurder dan die van concurrenten. ,,De premie hangt zoals met alle verzekeringen af van verschillende factoren. Maar in de meeste gevallen kan de polis goed concurreren. Ons doel is om automobilisten attent te maken op hun rijgedrag en om de verkeersveiligheid te vergroten”, aldus Schokker. ANP

22 jul 2015

AMweb over VOOROP©

Risk Verzekeringen en NN lanceren verzekering voor techniek Fairzekering

Risk Verzekeringen en NN lanceren verzekering voor techniek Fairzekering

Risk Verzekeringen heeft in samenwerking met Nationale-Nederlanden een nieuwe verzekering gelanceerd waarmee gebruik wordt gemaakt van de techniek van Fairzekering, de winnaar van de Generali AM Innovatieprijs. De nieuwe pay-how-you-drive-verzekering gaat VOOROP heten.

Met gebruik van de in de auto te pluggen Chipin-stekker, ontwikkeld door de mannen achter Fairzekering, wordt het rijgedrag van de verzekerde geregistreerd. Op basis van dat gedrag, onder meer hoe hard iemand remt, optrekt en rijdt, wordt een rapportage gemaakt. Voor goed rijgedrag krijgt de verzekerde pluspunten, voor slecht gedrag minpunten. Bij veel pluspunten krijgt de klant een korting op zijn verzekeringspremie.

Peter Schokker van Risk: “Eigenlijk wordt autorijden op deze manier veel eerlijker, persoonlijker en voor goede rijders goedkoper en leuker.” De verzekeraar schrijft dat uit vooronderzoek blijkt dat automobilisten zich bewuster zijn van hun rijgedrag en zich beter aan de verkeersregels houden als hun rijgedrag wordt gevolgd. Dat leidt tot meer verkeersveiligheid en een kleinere schadelast.

22 jul 2015

Tros Radar over VOOROP©

Veiliger rijden voor verzekeringskorting

Rustig rijden kan tijd kosten, maar kan voortaan ook geld schelen. Nederland heeft een nieuwe autoverzekering waarbij de verzekerde extra korting krijgt op basis van zijn rijstijl. Hoe veiliger de automobilist rijdt, hoe meer korting hij krijgt op zijn premie.

Wie de zogeheten Voorop-polis afsluit, krijgt een chip mee voor in de auto. Deze houdt alle noodzakelijke informatie bij over de rijstijl van de bestuurder. Zo meet hij de snelheid, acceleratie en remsnelheid.

Plus- en minpunten

De gegevens worden opgeslagen in rapportages met plus- en minpunten. Aan de hand hiervan bepaalt de verzekeraar of en hoeveel korting de verzekerde krijgt.

Verkeersveiligheid

Volgens de verzekeraar, RISK, is het doel van de polis om automobilisten attent te maken op hun rijgedrag en om de verkeersveiligheid te vergroten. Het initiatief wordt in samenwerking met Nationale Nederlanden uitgerold.

22 jul 2015

Reformatorisch Dagblad over VOOROP©

Veiliger rijden voor verzekeringskorting

Rustig rijden kan tijd kosten, maar kan voortaan ook geld schelen. Verzekeraar RISK heeft een nieuwe autoverzekering waarbij de verzekerde extra korting krijgt op basis van zijn rijstijl. Hoe veiliger de automobilist rijdt, hoe meer korting hij krijgt op zijn premie.

Wie de zogeheten Voorop-polis afsluit, krijgt een chip mee voor in de auto. Deze houdt alle noodzakelijke informatie bij over de rijstijl van de bestuurder. Zo meet hij de snelheid, acceleratie, G-krachten en remsnelheid tijdens het rijden.

De gegevens worden opgeslagen in een datacenter en inzichtelijk gemaakt middels rapportages met plus- en minpunten. Aan de hand hiervan bepaalt de verzekeraar of en hoeveel korting de verzekerde krijgt. Wie denkt 50 procent korting te kunnen krijgen door voorzichtig te rijden, komt bedrogen uit. „De extra korting bedraagt maximaal 5 procent”, vertelt Peter Schokker van RISK.

Een keer hard remmen kost volgens Schokker niet meteen de kans op een korting. „We verzamelen een hele reeks aan data. Als we een trend zien, bijvoorbeeld bij notoire bumperklevers, wordt dit meegewogen.”

Het initiatief dat in samenwerking met Nationale Nederlanden wordt uitgerold is volgens de verzekeraar niet duurder dan die van concurrenten. „De premie hangt zoals met alle verzekeringen af van verschillende factoren. Maar in de meeste gevallen kan de polis goed concurreren. Ons doel is om automobilisten attent te maken op hun rijgedrag en om de verkeersveiligheid te vergroten”, aldus Schokker.

21 jul 2015

De Stad Amersfoort over VOOROP©

Innovatief concept waarmee bewust en veilig rijgedrag de premie van de autoverzekering gaat bepalen

VOOROP© is een nieuwe autoverzekering die het rijgedrag van de bestuurder registreert. Automobilisten die bewust en veilig rijden verdienen daarmee aan het eind van het jaar een extra korting op hun verzekeringspremie.

Pay How You Drive, zoals de verzekeringstechniek ook wordt genoemd is vorig jaar in Nederland reeds in pilot vorm geïntroduceerd. Direct won deze start-up, onder de naam Fairzekering, meerdere innovatieprijzen. VOOROP© is het doorontwikkelde concept en is vanaf nu eenvoudig bereikbaar voor het grote publiek door een samenwerking met Nationale-Nederlanden en verzekeringsvergelijkingssite Independer.

Bij het afsluiten van een autoverzekering bij VOOROP© ontvangen automobilisten een zogenoemde ‘Chipin-stekker’. Dit is een stekker die de automobilist eenvoudig zelf in zijn auto plaatst, vervolgens haalt de stekker informatie op over het rijgedrag van de automobilist. Door middel van telematica worden deze gegevens vertaald in eenvoudige leesbare online rapportages. De rapportages maken inzichtelijk, met behoud van privacy, hoe hard je rijdt, remt en optrekt gekoppeld aan tijdstip en locatie. Op basis van het gemeten rijgedrag scoort men plus- of minpunten. Aan het eind van het jaar resulteren de plussen of minnen in een correctie op de kortingsladder.

VOOROP© is een persoonlijke verzekering waarbij de privacy van de bestuurder gewaarborgd is. Buiten de bestuurder heeft niemand inzage in de persoonlijke data. Daarnaast heeft de bestuurder altijd de gelegenheid om zijn rijgegevens te wissen, waarna de data wordt ontkoppeld van de gegevens van de auto.

Uit vooronderzoek blijkt dat automobilisten zich bewuster zijn van hun rijgedrag en zich beter aan de verkeersregels houden als hun rijgedrag wordt gevolgd. Het gevolg is meer verkeersveiligheid en een daling van de schadelast. Pay How You Drive stimuleert op een klantvriendelijke manier bewust en veilig rijgedrag. Daarnaast ontvangen rijders tips voor het besparen van brandstof en voor het onderhoud van de auto, bijvoorbeeld als de accu bijna leeg is.

VOOROP© is een nieuw initiatief van RISK Verzekeringen in samenwerking met Nationale-Nederlanden. Hiermee willen beide partijen met deze nieuwe autoverzekering een trend zetten. Met VOOROP© wordt het concept van Pay How You Drive breed uitgerold in Nederland. Peter Schokker van RISK Verzekeringen zegt hierover: “Eigenlijk wordt autorijden op deze manier veel eerlijker, persoonlijker en voor goede rijders goedkoper en leuker”.

21 jul 2015

InFinance over VOOROP©

infinance